Hopp til hovedinnhold
MENY

Søk

 

Hva er nettleie?

Strømregningen din er inndelt i nettleie og strømforbruk. Nettleie dekker drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet, samt avgifter til staten. Dette er noe du betaler til ditt nettselskap uavhengig av strømleverandør. Halvparten av nettleien du betaler går til staten i form av forbruksavgift, merverdiavgift og avgift til Energifond.

Overføring av strøm over strømnettet er en monopolvirksomhet som kontrolleres av myndighetene ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Nettselskapene får rammer for hva de kan ta i nettleie, basert på behovet for investeringer og forsvarlig drift. NVE har beskrevet retningslinjer for hvordan nettleien kan fastsettes. Nettselskapene velger den konkrete utformingen av prisene. Vel en tredjedel av det du som kunde betaler i nettleie tilfaller Lyse Elnett. Klager på nettleie kan rettes til NVE. Nettleien hos Lyse Elnett har over flere år vært blant de ti laveste i landet.

Lyse Elnett er nettselskapet for kommunene Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Gjesdal, Time, Rennesøy, Kvitsøy, Strand, Finnøy og Hjelmeland.

Du finner mer informasjon om nettleie samt nettleiestatistikk på nettsidene til NVE.