Hopp til hovedinnhold
MENY

Søk

 

Besøk fra Iran hos Lyse Elnett

En delegasjon fra Iran var nylig på besøk hos Lyse Elnett sammen med ABB. De kom for å se og høre om driftssentralen og erfaringer med å styre og overvåke både strømnett, gassnett, fjernvarmenett og produksjon av strøm fra samme sentral.

- Lyse er et framoverlent og moderne multiutility selskap som utnytter veldig mye av potensialet som ligger i Network Manager-systemet som vi leverer. I tillegg benyttes ABB SCADA til styring og overvåking av både nett og produksjon. Lyse Elnett er langt framme i bruk av SCADA i Norge, sier Arne Saugstad i ABB som begrunnelse for å ta delegasjonen fra Iran med til Lyse Elnett.

Med i delegasjonen var blant annet leder for Irans nasjonale driftssentral, Dr. Mostafa Rajabi Mashhadi, og seniorrådgiver for energiministeren, Mr. Homayoun Hayeri Khiyavi.
 Lyse Elnett har de siste årene hatt en del besøkende som ønsker å se og høre mer om driftssentralen, men det er for det meste nordmenn som kommer.

- Vi har nylig oppgradert driftssentralen med nytt datasystem for styring og overvåking av strømnettet. I tillegg har vi gjennom flere år benyttet en treningssimulator der det kan øves på ulike scenario som kan oppstå i vårt strømnett, forteller avdelingsleder Frank Boholm i Lyse Elnett.

Han forteller at de er godt fornøyd med systemet som brukes og legger til at de nylig fikk installert nye funksjoner som gjør at de raskere får oversikt over eventuelle feil og lettere kan finne ut hvor feilen mest sannsynlig er.