Hopp til hovedinnhold
MENY

Søk

 

Falt for Lyse-vegg

Gatekunstneren «Add Fuel» falt pladask for Lyses transformatorvegg i Haugesundsgaten på Storhaug. Det har resultert i at store deler av veggen nå er dekket av rosemaling.

Gatekunstneren «Add Fuel» fra Lisboa, Portugal er så heldig å få lov å dekorere den seks meter høye veggen på nettstasjonen vår på Storhaug. Nuart har luktet på denne veggen tidligere uten at det har blitt noe av, men nå, under årets Nuart Festival som åpnet den 10. september, er den et av høydepunktene under festivalen. I alt 14 gatekunstnere har de siste ukene boltret seg på ulike vegger som folk og bedrifter har stilt til rådighet. Og slik skal de få stå i ett år, til neste festival.

Add Fuel er en av de 14 kunstnerne. Han har jobbet som gatekunstner i mer enn 10 år og reiser verden rundt og jobber. Snart åpner han også sin egen separatutstilling i Lisboa.

Roser og skaller i skjønn forening
«Vår» gatekunstner har valgt å bruke denne veggen til å bringe fram noe av det tradisjonsrike og norske. Selv kommer han fra et land der mønstrene på flisene står sterkt, i Norge syns han rosemaling var det mest fremtredende.

 – Jeg går alltid etter mønster som jeg tror folk som bor i området kan relatere seg til, da vil også gatekunsten få en dypere mening, tror han, og legger til at blomster av ulike slag, eller organiske former er noe man ofte finner igjen i mange lands identitet. Inni mellom rosemønsteret har han også satt sitt personlige preg ved å male inn diverse stiliserte hodeskaller, det som er blitt et slags varemerke for kunsten hans.

 – Alle mennesker har en skalle, men den fremstår ofte som noe man ikke snakker så mye om. Mitt budskap er å avmystifisere skallen ved å lage den litt tegneserieaktig. Sammen med rosemalingen er tanken at den skal få en morsom kontrast, sier han og ler. I tillegg til denne veggen jobber han også med en innendørs vegg på Tou Scene til festivalen.

Nuart festivalen vil hver søndag fram til 16. oktober arrangere guidede turer, så her er det bare å komme og være med og få Nuarts egen beskrivelse på de mange ulike gatekunstverkene.

Jeg synes det er bra når vi kan endre på grå og kjedelige vegger slik som denne. Hvis vi i tillegg også kan bidra til noe positivt i nærmiljøet, vil vi gjerne det, sier Frank Boholm, abdelingsleder i Lyse Elnett.

Fakta:
Årets Nuartfestival ble offisielt åpnet den 8 september og den offisielle utstillingen varer til 16. oktober. Nuart er en internasjonal samtids- og gatekunstfestival som holdes hvert år i Stavanger. Festivalen ble arrangert første gang i 2001. I år er det 14 utvalgte kunstnere som deltar. Les mer på www.nuratfestival.no eller følg festivalen på Instagram, «Nuartfestival».