Hopp til hovedinnhold
MENY

Søk

 
Illustrasjonsfoto: Montører utfører arbeid på strømmast

Flere feil ga strømbrudd

Det var flere samtidige feil som forårsaket strømbrudd mandag kveld. Mange fikk strøm tilbake etter mellom en halvtime og halvannen time, mens det tok noe tid før de siste kundene i Randaberg fikk strømmen tilbake klokken 23.33.

Det var fire transformatorstasjoner som lå uten strøm mandag kveld, og som forsyner rundt 15.000 nettkunder. Strømbruddet oppsto som følge av feil på spenningsmåler i en transformatorstasjon i Dusavika i Stavanger og feil på kabel i kabelmast i Randaberg. Feilen i transformatorstasjonen førte til mye røyk, og stasjonen måtte luftes godt ut.

- Vi må være sikker på at det er trygt for montørene å gå inn i stasjonen for å feilsøke og deretter koble inn igjen strøm på stasjonen. Det er viktig å kontrollere om det kan være flere følgefeil som har oppstått på stasjonen. Dette er komplekst og gjør at det går tid før kunder får strøm igjen, sier avdelingsleder Frank Boholm i Lyse Elnett. 

Kobler om
Ved feil i strømnettet prøver Lyse å koble om i strømnettet slik at kunder får strøm tilbake mens arbeidet med å feilsøke og rette feilen pågår. Kunder på Hundvåg og området rundt fikk strøm tilbake etter rundt en halvtime, mens det gikk noe lengre tid før vi kunne koble om i strømnettet som forsyner Rennesøy og Randaberg.

- Før vi kobler om i strømnettet må vi være sikker på at det er nok kapasitet i området hvor vi kobler om. Dersom det ikke er nok kapasitet risikerer vi at flere kunder mister strømmen. Flere samtidige feil gjør det mer utfordrende å gjøre slike omkoblinger, sier Boholm.

Installering av nye automatiske strømmålere i alle hjem vil kunne gi nyttig informasjon ved strømbrudd.
I tillegg til de to feilene i regionalnettet (overordnet strømnett), så var det også feil i distribusjonsnettet som forsyner kunder i deler av Randaberg sentrum og utover mot Vistnes. Her måtte det kobles inn en og en nettstasjon etter hvert som en gjenopprettet forsyningen. De siste kundene fikk strømmen tilbake rundt klokken 23.30.

Egenberedskap
-Lyse Elnett har en veldig høy oppetid på 99,99 som er veldig bra. Men vi kan aldri gardere oss mot strømbrudd som følge av ekstremvær eller feil. Derfor er det viktig at alle tenker gjennom egenberedskap i tilfelle det oppstår strømbrudd eller mangel på leveranse av energi. De som har behov for strøm til enhver tid må vurdere eget behov for nødstrøm, sier avdelingslederen. 

Samtidig jobber Lyse Elnett hele tiden med å bedre forsyningssikkerheten gjennom gode systemer for vedlikehold og effektiv drift. I tillegg ser Lyse et behov for å oppgradere og forsterke strømnettet på grunn av vekst i regionen og alder på strømnettet. Ett av prosjektene Lyse har startet opp er for å oppgradere strømforsyningen i regionalnettet er i Randaberg og på Rennesøy.