Hopp til hovedinnhold
MENY

Søk

 
Høyspentkabel flyttes med gravemaskiner og kranbil for å gi plass til utvidet vei.

Sjeldent styrkeløft

Seks gravemaskiner og en kranbil ble tatt i bruk for å flytte høyspentkabler denne uken. Kablene må flyttes fordi E39 skal utvides til fire felt videre sørover mot Hove.

– Dette fungerte utrolig godt. Det var veldig flinke folk som styrte jobben og utførte jobben ute, sier byggeleder Sigve Valentinsen i Lyse Infra.

Han forteller at de kun brukte tre dager på jobben med å flytte to sett med 132 kV-kabler, mens det var satt av to uker. Det var 365 meter med kabel som ble flyttet opp til 70 meter i et kuppert område. Tidligere i år flyttet de to sett med 50 kV-kabler på grunn av samme prosjektet.

- Dette er en relativt ny måte å jobbe på. Vi har hatt et par prosjekt før der flytting er gjort med gravemaskin, men da ble en og en fase flyttet for seg. Nå løftet vi hele settet med tre faser på en gang, sier Sigve.

Tidligere ble kablene kappet rullet inn, flyttet og så rullet ut igjen. Nå unngår man å skøyte kabler, en jobb som både tar mye tid og som ikke er ønskelig.

- Dette er en mye mer effektiv måte å jobbe på. Det er litt krevende mens det står på for vi må være forsiktige og håndtere kabelen skånsomt. Arbeidet må utføres på en slik måte at belastningen på kabelen blir minst mulig, sier byggelederen.