Hopp til hovedinnhold
MENY

Søk

 
Fire personer holder på å kutte vekk småtrær og kratt under strømlinjer.

Skoging gir færre strømbrudd

20-25 personer er hver sesong i sving med motorsag for å fjerne trær og kratt lang Lyse sine strømlinjer. Dette arbeidet blir gjort som sikkerhetstiltak for å hindre at folk kan komme nær høyspent og for å unngå strømbrudd som følge av at trær faller på linjen.

- Stormene i vinter viser at dette arbeidet har stor betydning. For til tross for veldig kraftig vind var det relativt få strømbrudd som følge av trefall på strømlinjer, sier vedlikeholdsingeniør Øystein Hatleskog i Lyse Elnett.

Det er lange strekninger med luftlinjer, så det tar tid å få jobben gjort. Nettselskapet Lyse Elnett har ansvar for strømnettet i 11 kommuner samt regionalnettet fra Hjelmeland i nord til Egersund i sør. Totalt er det nær 3.600 kilometer med luftlinjer. Dette tilsvarer en strekning fra Stavanger og nesten ned til Gibralter i Spania.

Arbeidet med å rydde under og ved siden av linjene blir for det meste gjort i vinterhalvåret. Lyse forsøker i størst mulig grad å ta trær og kratt før de vokser seg store. Det innebærer skoging omtrent hvert tredje år.