Hopp til hovedinnhold
MENY

Søk

 
Ungdommer går ved siden av hverandre på vei inn til høyspentanlegg i film som er laget til undervisning i elsikkerhet.

Energi og elsikkerhet for skoler

Lyse har laget et undervisningsopplegg for ungdomstrinnet der målet er å øke kunnskap om energi, samt øke bevissthet rundt elsikkerhet for å hindre brann og skader i forbindelse med elektrisitet. Undervisningen er laget på ungdommens premisser og inneholder animasjoner, filmsnutter, VR-briller og quiz (kahoot) for å øke engasjement.

Undervisningsopplegget er tilgjengelig for alle skoler i regionen og kostnadsfritt å bruke. Hvert år oppstår det over tusen branner i Norge på grunn av feil med elektrisk anlegg og apparater eller som følge av feil bruk. Det lokale eltilsynet (DLE) har ansvar for å informere om hva den enkelte kan gjøre for å unngå at brann oppstår, og undervisningen om elsikkerhet er laget av DLE i Lyse Elnett.

Anbefalt varighet:
To skoletimer

"Undervisningsopplegget er lærerikt, og variasjonen med filmsnutter og VR-briller bidrar til å skape engasjement i klassen"
Anders Fjogstad, lærer Lundehaugen ungdomsskole

Mer om undervisningsopplegget
Undervisningen er laget med tanke på elever i 9. trinnet, men kan benyttes på alle trinn i ungdomsskolen hvis ønskelig.

Presentasjon
Presentasjonen består av to hoveddeler, der første del handler om produksjon og distribusjon av strøm, mens den andre delen handler om elsikkerhet. Det brukes animasjoner som forenkler og bidrar til bedre forståelse, samt filmsnutter som skaper oppmerksomhet og bidrar til at budskap huskes bedre. Animasjonene og filmene startes automatisk underveis i presentasjonen.
Presentasjonen avsluttes med en quiz (kahoot). Klasser som gjennomfører undervisningen er med i trekning av premie til klassekassen.

Last ned presentasjon
(Størrelsen på presentasjonen er dessverre så stor at det gir noen varsler før nedlastning kan skje)
Lærerveiledning

VR-briller
Lyse har utlånspakker med VR-briller til klasser som bruker dette undervisningsopplegget. Da kan elevene ta en virtuell elsjekk av en bolig. Hver pakke inkluderer 20 VR-briller som reserveres i vår bookingkalender. Vi sørger for at brillene kjøres ut og hentes på skolen.
Brukerveiledning for VR-briller.

Elsjekken
Vi oppfordrer også elevene til å ta "elsjekken" hjemme, der deres bruk av elektrisitet og elektriske apparater er i fokus. Alle som deltar og sender inn "elsjekken" er med i trekningen av individuell premie. Det er trekning i midten av desember og midten av mai, der elever som vinner premie kontaktes direkte.
Elektronisk elsjekk med premiering.

Premie
Klasser som gjennomfører undervisningsopplegget kan være med i trekning av premie til klassen. Det trekkes ut premie en gang i halvåret (mai og desember). Det er læreren som melder på klassen sin for å delta i trekningen. Registrering for å bli med i trekning kan du gjøre her.


Tilbakemeldinger
Har du noen tilbakemeldinger setter vi pris på at du deler disse med oss ved å sende det til elsikkerhet@lyse.no.

Booking av VR-briller